februari 22, 2024

saskia brent

Lees meer over lifestyle

Hoe wordt reanimatieapparatuur gebruikt?

Elke week krijgen gemiddeld 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als dit gebeurt dan is het erg belangrijk dat er iemand aanwezig is die weet hoe een Automatische Externe Defibrillator het beste gebruikt kan worden. Dan is de kans groter dat het slachtoffer het ongeval overleeft. Je kunt het verschil voor iemand maken als jij de tijd neemt om meer te leren over het gebruik van dit apparaat. Hoewel er meestal slechts twee knoppen op zitten en het beter is om iets te doen dan niets, vermindert voorkennis onderbrekingen bij de reanimatie.

Veel verschillende apparaten

Er zijn veel verschillende soorten reanimatieapparaten. Je hebt twee verschillende soorten: een semi-automatische defibrillator en een volautomatische defibrillator. Eén van de meest gebruikte reanimatieapparaten ter wereld is de HeartStart. Deze kan snel gestart worden door aan de hendel te trekken of op de startknop te drukken en bevat uitgebreide ingesproken instructies die zich aanpassen aan de reanimatie. De HeartSine werkt automatisch, net zoals de Zoll die slechts één electrode heeft. De Defibtech Lifeline is semi-automatisch en geeft door middel van lampjes de instructies aan. De Telefunken werkt ook semi-automatisch.

Volg de instructies goed op

Bij een noodsituatie moet je eerst het apparaat aanzetten en de electrode(n) op de ontblote borstkas van het slachtoffer bevestigen. Daarbij moet er wel door worden gegaan met de basale reanimatie. Vervolgens dienen de instructies te worden opgevolgd. Als er een schokadvies wordt gegeven zal het volautomatische apparaat dit zelf doen en moet u op de knop drukken bij een semi-automatische. Je kunt oefenen tijdens een AED cursus.